150. Filmpje

Sinds onze trip huiswaarts hebben we niet meer gezeild. Dat had verschillende oorzaken. Maar het kwam voornamelijk door slecht weer, de griep en helpen bij een verbouwing/verhuizing. Misschien dat we eerstdaags nog een keer de Friese Meren onveilig kunnen maken.

Het slechte weer heeft wel het voordeel dat ik plotseling tijd over had om eindelijk een filmpje over onze Atlantische oversteek te monteren. Dit is de link:   https://youtu.be/eWQ_8FPOL2o




Veel plezier ermee!

149. Naar huis!?

Het is alweer 1 september; het zeilseizoen vliegt om.

De afgelopen twee weken had Bob nog vakantie en hebben we de boot in Makkum laten liggen. Zo konden we op mijn vrije dagen nog lekker van het ruime water van het IJsselmeer genieten. Maar de schoolvakanties zijn nu echt voorbij; ook Bob moet maandag weer aan het werk.
Omdat we de komende weekenden allerlei bezigheden/verplichtingen hebben, denken we niet dat we nog aan 'hele weekenden - grote afstanden' zeilen toekomen. Zonde van het liggeld om de boot dan in de Marina te laten liggen, terwijl het thuis gratis is. Dagjes zeilen kan op de Friese Meren ook.

Vanochtend op naar Makkum dus. Eerst bij de havenmeester alle pasjes inleveren en afrekenen en daarna om half 11 de trossen los. We werpen nog een laatste weemoedige blik achterom: dit is voor dit jaar waarschijnlijk de laatste keer dat we uit Makkum wegvaren. We liggen hier altijd heel graag.

Marina Makkum

uittocht uit Makkum
 We boffen: de wind is ditmaal meer west dan zuid, dus we hoeven niet te laveren. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is prima. We genieten van de tocht over het IJsselmeer. We zijn niet de enigen: vlakbij Workum komen we in zeilwedstrijden terecht. Het ziet wit van de zeiltjes. Overal waar je kijkt, duiken bootjes op. Gelukkig kunnen we het veld net voor hun start passeren, anders hadden we er midden tussenin gezeten. 

Onze timing is prima. Het is precies 1 uur als we Workum binnenvaren. We kunnen gelijk met de eerste sluislichting na de middagpauze mee. Gelukkig is het niet druk. We motoren door de smalle watertjes van Workum, maar gelijk na de spoorbrug kunnen de zeilen weer omhoog. Tot aan Heeg blijven ze staan. In de Jeltesloot is te weinig wind en gaat de boel naar beneden.

It Soal; we lopen Workum binnen
zigzaggen door Workum
 Op het Prinses Margrietkanaal hebben we nog reuze pret om een boot die probeert plat voor het lapje te zeilen. Het zeil staat aan stuurboord en de genua (met een vaarboom als uithouder) aan bakboord. Het is alleen jammer dat de wind niet van achteren komt... De genua staat dan ook bak en remt de boot af in plaats dat hij snelheid genereert. De schipper doet net of hij het niet ziet (of weet niet wat hij verkeerd doet) en blijft stug volhouden.

oplopers op het PMKanaal; het kan Joris niet bommen
Bij het Snekermeer zien we plotsklaps een andere North Beach een slootje in duiken. Wij erachteraan om te kijken wie het is (we zijn helemaal niet nieuwsgierig hoor...). Het blijkt een ons volledig onbekende boot met eigenaar te zijn: de Echos uit Joure. Vreemd dat we die nooit eerder hebben gezien. We nodigen de man gelijk uit op de website van de NB te kijken, lid te worden van de club en naar de najaarsbijeenkomst te komen.

Vlakbij de jachthaven van Akkrum (= onze winterstalling) komen we Henk Bark tegen. Onze collega Toerzeiler waar we al menig tochtje mee gevaren hebben. Henk is als instructeur in een Valk op stap met een stel jongelui die op zeilkamp zijn. Leuk om hem weer te zien!

Henk als instructeur
Om half 7 ligt de boot achter het huis. We zijn dan 8 uur onderweg geweest. Niet omdat het zo'n grote afstand is, maar omdat we lekker rustig, op ons gemakje gezeild hebben. Het was wel een lange dag; we zijn er rozig van.

Maar we zijn nog niet klaar. We werken in record tempo een boterham naar binnen en rijden met de ene auto naar Makkum om de andere auto op te halen. We houden allebei niet van in het donker rijden en willen graag op tijd weer terug zijn. Om half 9 ploffen we met een kop koffie op de bank. Wat een dag!