158. Bevroren water

De tochten op het natuurijs zijn op het laatste moment afgelast, maar op onze eigen ijsbaan kunnen we al een paar dagen prima schaatsen! In tegenstelling tot de rest van Nederland is er bij ons geen sneeuw gevallen. We hebben dus mooi schoon zwart ijs. Wij luilakken hoefden niet eens een baantje te vegen...

Voor filmpje: klik hier.

Steeds meer buren installeren lichtjes op de kant zodat het er ook 's avonds gezellig uitziet. Muziekje op de steiger; wat warme chocolademelk, Glühwein en Beerenburg erbij en iedereen vermaakt zich opperbest. Zo hebben we een mini Thialf waarop we het nog wel even uithouden totdat het echte werk op meren en plassen begint!


157. Borkum

Welkom 2013! Ik wens iedereen een heel gezond, gelukkig en sportief nieuw jaar met heel veel heerlijke vaardagen!

We gebruiken onze kerstvakantie niet alleen om uit te rusten maar ook om een heleboel klusjes in en rond het huis af te werken. Dit alles met het idee: wat nu klaar is, hoeven we in het vaarseizoen niet meer te doen. In de vakantie is er eindelijk ook alle tijd om de sociale contacten weer een beetje op orde te brengen. Zo kunnen we straks in het voorjaar met een gerust geweten optimaal genieten van onze boot. 

Er is ook behoefte aan een beetje ontspanning. We willen het liefst iets leuks doen wat te maken heeft met water. Naar Terschelling of Schiermonnikoog? Leuk, maar daar zijn we al zo vaak geweest. Dat brengt niets nieuws meer. Na wat surfen over het net komen we op het idee om naar het Duitse waddeneiland Borkum te gaan. Dat kan goed in een dag en we zijn er nog nooit geweest. De veerboot vanuit Eemshaven vaart 's winters niet zo vaak en op ongunstige tijden. Dus zit er niets anders op dan naar Emden te rijden. Vanuit Friesland is dat natuurlijk prima te doen. In Groningen de grens over en dan ben je er zo. Het maakt voor ons niets uit of wij vanuit huis naar onze familie in Haarlem rijden of naar deze Duitse havenstad. De afstand is hetzelfde. 

De autorit verloopt voorspoedig: het is vakantie én het is vrijdag, dus we hebben geen last van files. Overal waar je in Emden kijkt zie je nieuwe auto’s: haventerreinen staan er vol mee, treinen staan er vol mee en vrachtwagens rijden af en aan. Typisch een doorvoerhaven. Wat nou 'recessie' en 'instorting van de-nieuwe-auto markt'?

Het is niet druk op de boot en we zijn de enige Nederlanders. Dat zal zomers wel anders zijn. Het is eerst nog wat mistig op de Eems, het motregent en er staat een flinke wind. De stroom loopt tegen en dat alles zorgt voor een spray aan buiswater. Buiten op het dek staan wij te genieten. Helemaal wanneer het na verloop van tijd droog wordt en een watering zonnetje boven het Wad verschijnt.




Op Borkum rijden we met het gratis treintje 7,5 km naar de stad. Het treintje heeft heerlijke ouderwetse wagonnetjes met een open balkon en gelakte houten bankjes. Vooraan en achteraan de trein een locomotief want het spoor loopt midden in de stad dood.



Het eerste wat in het centrum bij ons opkomt zijn de termen ‘Kurort’ en ‘vergane glorie’. Er staan prachtige grote gebouwen langs de boulevard maar het merendeel ziet er wat minder goed onderhouden uit. Verder barst het van de pensionnetjes en appartementgebouwen. De meeste eilandbewoners verdienen op deze manier hun brood. Aan winkeltjes en restaurantjes geen gebrek: keus genoeg voor de vakantiegangers. Er valt ons nog iets op: iedereen heeft hetzelfde aan: muts, sjaal, dik jack, handschoenen, lange broek en bergschoenen. Het lijkt wel of we verplicht in uniform lopen.



We doorkruisen het dorp, bekijken de winkels. wandelen over de boulevard en over het enorme strand. De vuurtoren moet natuurlijk ook beklommen worden: 306 treden later en 60 meter hoog hebben we een prachtig uitzicht over het eiland.



Als afsluiting nemen we een terrasje. We zitten in een tweepersoons strandstoel, naast de terrasverwarming en met een fleecedeken over de knieën. We bestellen Irish Coffee om warm te worden. Dit is genieten!



Wanneer we de terugreis aanvaarden wordt het al donker. Op de boot eten we een hapje en we turen naar de overvloedige verlichting van de Eemshaven op de wal. Een prachtig uitstapje waarvan we hebben genoten. Van de zomer opnieuw deze richting op, maar dan met onze eigen boot?