164. Paasweekend

Hoezo, net als andere jaren de boot in het Paasweekend vanuit de winterstalling naar huis varen?
Is er nog een ijsbreker in de buurt?
We vinden onszelf toch wel bikkels: terwijl het sneeuwt de boot in de was zetten... Nog niet eerder vertoond.

varen of schaatsen?

163. Gearriveerd

De nieuwe schroef is eindelijk gearriveerd. Na alle meet-perikelen is het dan toch nog gelukt. Fabrikant Brunton zit in Clacton on sea; dat klinkt al zo lekker Engels... Vandaar is hij verscheept naar België, waar de schroef een tijd gestrand is geweest vanwege de slechte weersomstandigheden: ingesneeuwde vrachtauto's op de hoofdwegen. En dat half maart, een unicum volgens mij!

zo... dat ziet er mooi uit!
oud en nieuw
We hebben wel de absolute primeur dat we om deze tijd van het jaar nog niets aan onze boot hebben gedaan. Het enige weekend dat de temperaturen aangenaam waren, hadden we natuurlijk andere afspraken. Zijn we anders ongeveer de eerste boot in de jachthaven die weer te water gaat, nu duidelijk niet. De Sylke moet nog worden schoongemaakt, in de was en in de anti-fouling worden gezet. En, niet te vergeten, de nieuwe schroef moet er nog op.

Volgend weekend geven we op vrijdag een lezing, organiseren we op zaterdag een lezing en bezoeken we op zondag een lezing. Zal je altijd zien dat het dan prachtig weer wordt!

162. HISWA

Vandaag gaan we naar de HISWA. Onderweg is het hondenweer: het is guur, het regent en er staat een harde wind. Gelukkig is het geen weer om anti-fouling op de boot te smeren; we missen dus geen zekere klusdag. In de RAI heerst een heel wat aangenamere temperatuur. Het is er ook gezellig druk. Er zijn blijkbaar meer mensen die de warmte binnen, verkiezen boven de kou buiten.

De kajuitzeiljachten zijn spaarzaam vertegenwoordigd. Er staan er maar een paar. Het merendeel van de tentoongestelde boten bestaat uit motorjachten, sloepen, daysailers en open zeilbootjes. Wat wel weer leuk is, dat er heel veel watersportbedrijven met accessoires en onderdelen staan. Dat vinden wij toch veruit het meest interessant. De boot van onze dromen hebben we tenslotte al.

De Toerzeilers staan wederom naast het zeiltheater. Gelukkig maar, want we vinden ze in  de allerverste uithoek van het gebouw. Zonder elkaars gezelschap was het bij beiden misschien daarom erg stil geweest. Het is druk in en voor de stand. We zien allerlei bekenden: handen schudden, zoenen en vragen hoe het is.

Jur heeft gelijk. Hij mailde gisteravond al: 'Compliment voor jullie  Toerzeilfilm op de Hiswa stand. Heb hem nu ca 200 keer langs zien komen maar geniet er nog steeds van.' Wij hadden geen idee over welke film hij het had, maar het klopt. Eli heeft een aantal van onze filmpjes aan elkaar geplakt en deze aangevuld met wat Kolibri en Small Ships Race beelden. Toch leuk. Een jaar of veertig geleden stond mijn broer op de HISWA in de stand van de firma Meijer uit Balk, de Friendship 23 aan te prijzen. Vier decennia later worden mijn filmpjes op een stand van de HISWA gedraaid. Dat had ik toen nooit kunnen denken.

leuk filmpje?
Natuurlijk bekijken, betasten en beoordelen we de Remy (zie het vorige blog) uitvoerig. De bouwer van de Kolibri's, Pim, staat ernaast te glunderen. En met recht. Het blijft een dijk van een bootje. De windvaanstuurinrichting bestuderen we ook met veel interesse. Net als bij ons, zit bij de Kolibri het aangehangen roer in de weg. Dat is hier heel mooi opgelost.
Remy en ik
Windpilot Pacific Light
Bij de stand van Stentec laten we ons uitleggen hoe we onze iPad als draadloos tweede scherm van het notebook kunnen gebruiken. Dat maakt het makkelijk om er in de kuip op te navigeren. Scheelt telkens van binnen naar buiten klauteren om op de elektronische kaart te kijken. We worden ook een dagje ouder tenslotte... Gelijk maar een waterdichte behuizing voor de tablet gekocht, want het ding is anders wel  erg kwetsbaar.

Bij Bomarine zien we onze Autoprop-schroef-in-bestelling in het echt. Mooi apparaat, heel jammer dat het onder water zit... We zijn heel benieuwd hoe het gaat bevallen. Bojan wil heel graag dat we over onze bevindingen een verhaaltje schrijven dat hij als getuigenis/referentie op zijn website gaat plaatsen. Het stelt me wel gerust dat hij er als vanzelfsprekend vanuit gaat dat we laaiend enthousiast zullen zijn. Anders zou hij dat toch niet vragen, nietwaar?

Onze eigen AIS-ontvanger hebben we deze week via Marktplaats verkocht. We zijn toch overstag gegaan voor een AIS-transponder. Wel een stuk duurder, maar het geeft een gevoel van iets meer veiligheid.  De Sylke is maar een klein bootje met een nog kleiner zeiltje en een korte mast. Van onze radarreflector hebben we daarom (letterlijk) geen hoge verwachtingen. Vooral als we in slechte weersomstandigheden op groot water varen, is het goed te weten dat andere schepen onze aanwezigheid luid en duidelijk doorkrijgen en ons niet over het hoofd kunnen zien. 

Een andere leuke gadget is de afneembare overloop van Barton. We hadden hem al in een tijdschrift zien staan, maar we moesten het natuurlijk toch even zelf proberen. Lijkt heel handig maar is nog wel prijzig. We hebben al genoeg nieuwe dingen voor de boot gekocht dit jaar. Volgend jaar dan maar? Je moet wat te wensen overhouden.

161. Remy

Dit weekend gaan we naar de HISWA.

Er is vast van alles te zien, maar het hoogtepunt voor mij wordt de bezichtiging van de Remy.
Wie of wat is de Remy? Remy is de enige echte oceaan Kolibri 560. De verf is nog maar net droog en nu al staat zij trots te pronken op 's lands grootste botententoonstelling. Ik ben heel benieuwd naar haar!



Voor het filmpje zie hieronder:

Trailer Remy de oceaan Kolibri - 1080p from Eli van den Broek on Vimeo.

Jacco Patist, een van de eerdere deelnemers aan de Small Ships Race, is wel een heel ambitieus project gestart. Hij heeft zijn Kolibri 560 de afgelopen winter omgetoverd tot een knalgeel oceaanwaardig scheepje. Zij ziet er nu super professioneel uit. Ik weet niet precies wat de plannen van Jacco zijn, maar ik zal ze zeker gaan volgen.

Simon en Eli van de Small Ships Race hebben trouwens een spannende trailer voor de editie 2013 op het net gezet. Gaan Bob en ik meedoen? Ik denk het wel!
Zie voor de trailer het filmpje hieronder.

trailer SmallShipsRace - 1080p from Eli van den Broek on Vimeo.

Wat zijn wij zelf verliefd geweest op onze eigen Kolibri de "Mathilda". Bob heeft haar indertijd met heel veel  liefde en plezier omgetoverd van een verwaarloosd, kaal blauw bootje tot een felrode, compleet uitgeruste schoonheid. Na een aantal jaren van haar genoten te hebben is ze verkocht. Twee boten onderhouden werd een beetje teveel van het goede.
helemaal kaal gehaald
ontelbare lagen epoxy erop
het eindresultaat
In die tijd zijn wij ook lid geweest van de Kolibriclub (zie hun Facebook pagina). Toen, en nu nog, een hele enthousiaste groep eigenaren. De Kolibri is een klein en schattig houten bootje om te zien, maar vergis je niet. Ze heeft fantastische zeileigenschappen en ondanks haar geringe afmetingen is er menige zeezeilreis mee gemaakt.

Remy is voor ons het bewijs dat je niet over bakken geld en een megajacht hoeft te beschikken om prachtige reizen te kunnen maken. Een idee dat ons erg aanspreekt. De motto's 'groot, groter, grootst' en 'duur, duurder, duurst' zijn aan ons niet zo besteed. Een houten Kolibri koop je al voor heel weinig geld en zie eens wat voor een prachtig schip je ervan kunt maken!
Hoe komt het toch dat wij veel meer genieten van een kléin bootje dan van een grote?