369. Willemstad

Het is droog en het is niet meer zo koud als gister. Kortom: dat gaat de goede kant op! We maken al vroeg los, om half negen, omdat we veel drukte bij de sluizen verwachten. Die drukte is er ook. Gister heeft vanwege het slechte weer bijna niemand gevaren, dus vandaag spurt iedereen er vandoor. Er ligt al een lange rij bij de eerste sluis te wachten. We vermaken ons tijdens het wachten met commentaar leveren op vooral de motorbootvaarders die niet allemaal even slim en sociaal bezig zijn. We hebben van de week al gelachen om een bazige man die steeds wilde dat zijn vrouw positie innam... We hebben ook gelachen om een echtpaar met een groot jacht dat met elkaar communiceerde via oortjes en microfoontjes. Nu maken we van dichtbij mee hoe een stel elkaar uitscheldt en ruzie maakt. Een Bavaria ligt al vast in de sluis maar zet zijn boegschroef nog even op vol vermogen aan. Wij passeren hem net en worden compleet weggespoeld. Zo ook nog een paar anderen die achter ons varen. De Bavaria-man krijgt van alle kanten de wind van voren... Bij sluis twee is het ook dringen, want die sluis is veel kleiner dan de andere twee. Al met al zijn we al tweeëneenhalf uur onderweg en hebben we nog maar twee mijl gevaren.


Daarna kunnen we even lekker zeilen. We hebben ruime wind. Dat is maar goed ook want het waait hard. Met de wind achter en in het zonnetje is het een heerlijk zeiltochtje. We zwaaien nog even naar het haventje waar onze vriend Kris zijn boot heeft liggen. Het is hier iets minder breed en het is mooi begroeid, maar het barst wel van de binnenvaartschepen die via Bergen op Zoom uit Antwerpen komen. Goed opletten dus.

Bij sluis drie staat de harde wind recht van achteren. We blazen de sluis in. Het is niet zo druk als bij de andere twee sluizen en dat is maar goed ook. Pas aan het eind van de middag arriveren we in Willemstad: een leuk plaatsje waar het goed wandelen en bootjes kijken is.









Zoals gebruikelijk staat de harde wind weer tegen dus we blijven nog een dagje. We vermaken ons prima. Met een krantje lezen, wandelen, eten, drinken en mensen becommentarieren. Een dame op een dure motorboot gaat hevig tekeer als er een andere boot langszij wil komen liggen. Tevergeefs, want ze stuurt de ene boot weg maar krijgt er een grotere voor terug die in het geheel niet onder de indruk van haar protesten is...

Er zijn erg veel zwaluwen in de haven. Ze vliegen laag en zijn niet schuw. Eentje komt er bijna bij ons binnen, hij kan nog net afzwenken. Een grappig gezicht.




's Avonds op de vesting is het een mooi schouwspel om naar de haven beneden je te kijken. Het kommetje in het centrum is ook leuk om te zien, het is mooi verlicht. Ver weg, bij de Moerdijk, ligt een zee aan lichten van de fabrieken aldaar.

- Posted using BlogPress from my iPad

1 opmerking:

  1. Leuk verslagje! We hebben elkaar net gemist. Jullie passeerden vrijdag, ik vaarde pas zaterdagmorgen uit en moest naar Zierikzee. Daar kwam een koper van mijn vroegere fok naartoe.
    Wel erg leuk dat jullie mijn vaargebied nog eens bezoeken!

    BeantwoordenVerwijderen